Napovedujemo: Mednarodno matematično tekmovanje Náboj na UP FAMNIT

O tekmovanju Náboj

Náboj je mednarodno matematično tekmovanje, namenjeno ekipam do pet dijakov, ki zastopajo svoje šole. Tekmovanje traja 120 minut. V tem času poskušajo ekipe rešiti čim več podanih nalog. Na začetku tekmovanja prejme vsaka ekipa sklop šestih nalog. Takoj ko ekipa pravilno reši katerokoli nalogo, prejme novo nalogo. Rešitve nalog so običajno numerične. Zmaga ekipa, ki v danem časovnem okviru pravilno reši največ nalog. Sodelovanje na tekmovanju je brezplačno. 

       

Naloge

Težavnost nalog je primerna tako za dijake, ki nimajo izkušenj z matematičnimi tekmovanji, kot tudi za dijake, ki so že tekmovali na Matematičnih olimpijadah. To dosežemo s tem, da so naloge razvrščene glede na njihovo težavnost. Naloge na tekmovanju Náboj se precej razlikujejo od rutinskih šolskih vaj, ki običajno zahtevajo le neposredno uporabo določene metode – naloge na tekmovanju Náboj zahtevajo določeno mero iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Uspeh na tekmovanju ni odvisen samo od individualnih sposobnosti članov ekipe, temveč tudi od njihove učinkovitosti sodelovanja. Poleg spodbujanja domišljije in logičnega razmišljanja je naš cilj tudi promocija vse lepote in čarobnosti, ki se skriva v matematiki. Naloge s prejšnjih tekmovanj Náboj iz drugih držav lahko najdete v arhivu.

Kategoriji:  mlajši in starejši.

  • Dijaki, ki sodelujejo v kategoriji mlajši morajo biti v 1. ali 2. letniku srednje šole.
  • Kategorija starejši je odprta za vse ekipe sestavljene iz srednješolcev, priporočljivo 3. in 4. letnik.

Náboj po svetu

Od leta 2005 poteka matematično tekmovanje Náboj hkrati v več državah. To predstavlja za dijake edinstveno priložnost, da primerjajo svoje sposobnosti in znanje s sovrstniki iz drugih držav. Čeprav se rezultati primarno ocenjujejo na lokalni ravni, predstavlja mednarodna primerjava dodatno motivacijo in tekmovalnost.

Nagrade

Najboljše ekipe bodo glede na svojo uvrstitev prejele priznanja in denarno nagrado v vrednosti 500 eur.

Pomembni datumi

  • Začetek registracije: 10. februar 2025 , 12:00
  • Začetek drugega prijavnega kroga: 24. februar 2025 , 12:00
  • Konec registracije: 05. marec 2025 , 12:00
  • Tekmovalni dan: 14. marec 2025

Podrobnejši opis tekmovanja najdete na spletni strani tekmovanja > TUKAJ.