Začetek poletne šole Les za trajnostno grajeno okolje

InooRenew Center odličnosti v Izoli bo v prihodnjih dveh tednih prizorišče prve mednarodne šole o lesu in njegovi uporabi v trajnostnem gradbeništvu. Poletna šola z naslovom Les za trajnostno grajeno okolje je rezultat skupnih prizadevanj raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE  in UP FAMNIT.

Poletna šola je pritegnila uveljavljene strokovnjake in nadobudne študente iz kar desetih držav. Med poletno šolo bodo prisluhnili številnim strokovnjakom in raziskovalcem iz UP FAMNIT in InnoRenew CoE, ki jih bodo seznanili z modernimi pristopi do trajnostnih in krožnih gradbenih materialov z lesom v ospredju, tako v teoriji kot v praksi.

Deževno jutro je udeležence spremljalo ob njihovem prihodu v prostore največje lesene stavbe v Sloveniji. Dobrodošlico jim je izrekla programska vodja poletne šole, direktorica InnoRenew CoE in vodja Začetnega vozlišča Novega evropskega Bauhausa, prof. dr. Andreja Kutnar. Vse je navdušila z naštevanjem vsega poučnega in zanimivega, kar jih čaka v naslednjih dneh.

Predstavitev stavbe, v kateri so se nahajali udeleženci, je bila naslednja na sporedu. Eva Prelovšek Niemelä, projektantka stavbe InnoRenew CoE, je predstavila vrsto zanimivosti in inovativnih pristopov svojega dela. Izpustila ni niti izzivov s katerimi so se srečevali tekom dela na takšnem pionirskem projektu in kako so jih prebrodili. Mnogi od udeležencev so se v preteklosti že srečali s podobnimi težavami, zaradi tega vprašanj ni primanjkovalo.

Tekom poletne šole bodo udeleženci svoja nova in stara znanja tudi preverili v praksi. Ker je varnost na prvem mestu nismo izpustili predavanja in preverjanja znanja,  kjer so se udeleženci spoznali  z varnim delom z orodjem v delavnicah. Tekom poletne šole bodo udeleženci pod vodstvom in nasveti raziskovalcev InnoRenew CoE izdelali shematične hiše, ki naj bi bile kos vsem okolijskim vplivom slovenske Istre. Svoje delo bodo tudi preverili z vrsto meritev, ki bodo pokazale na kakovost končnih izdelkov.

Dan se je zaključil s predstavitvijo  prostorov in raziskovalne opreme v InnoRenew CoE. Po prostorih je udeležence vodil izr. prof. dr. Jakub Sandak, ki je tudi eden izmed članov začetnega vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa.  Posvetil se je tudi predstavitvi nekaterih dosedanjih dosežkov slednjega. Pomemben mejnik vozlišča NEBAP bo ravno ta poletna šola, saj bodo strokovnjaki na področju trajnostne gradnje v delu z udeleženci pridobili dragocene informacije kako lahko svoje poučne vsebine o trajnostnem gradbeništvu še izboljšajo.