Računalništvo in informatika

Program se izvaja na:

Dodiplomski študij

Temeljni podatki o programu

Ime programa:  Računalništvo in informatika
Vrsta programa:  univerzitetni, 1. stopnja
Strokovni naslov diplomanta:  diplomirani inženir/diplomirana inženirka računalništva in informatike (UN)
Trajanje študija:  3 leta
Število kreditnih točk (KT):  180 KT
Način študija:  redni
Jezik izvedbe: slovenski jezik, angleški jezik
Kraj izvajanja študija:  Koper
Akreditacija: program je akreditiran v skladu z Zakonom o visokem šolstvu in je javnoveljaven; več podatkov je dostopnih tukaj (glej zadnji odstavek)

Koordinator programa

izr. prof. dr. Branko Kavšek

izr. prof. dr.  Matjaž Kljun, namestnik koordinatorja

splošni e-naslov: racunalnistvo@famnit.upr.si

Za vprašanja glede prijave, vpisa in drugih administrativnih postopkov se obrnite na Referat za študente.

Splošno o programu

Računalništvo je ena najhitreje rastočih vej gospodarstva. Tudi v Sloveniji smo v zadnjih nekaj letih priča razvoju nekaterih računalniških podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme, ki se trži bodisi samostojno ali pa je izdelana po naročilu za tuja računalniška ali proizvodna podjetja.

Hkrati v večini računalniških podjetij in informacijskih sektorjih v regiji že vrsto let primanjkuje kakovostnih diplomantov s področja računalništva in informatike. Prav zato so podjetja iz regije, predvsem računalniški oddelki večjih podjetij ter manjša računalniška podjetja, izrazila veliko potrebo po še bolj računalniško ter informacijsko usmerjenih kadrih. Na osnovi omenjenih potreb in priporočil podjetij je fakulteta razvila študijski program Računalništvo in informatika, ki je zapolnil vrzeli na tem področju v regiji in tudi širše.

Za uspešen razvoj računalniške tehnologije, ki bo lahko ponudila ne samo znanje za uporabo obstoječih visokih tehnologij, ampak tudi razvoj programske opreme in novih tehnologij, je potrebna tudi trdna zavest o primerljivosti pridobljenega znanja z znanjem tujih izobraževalnih inštitucij ter ustrezno poznavanje osnovnih znanstvenih in tehnoloških tokov v okolici.

Cilji programa

  • Pri študentih razviti pozitiven odnos do računalništva in informatike nasploh.
  • Omogočiti poglobljeno razumevanje računalništva in informatike.
  • Izobraziti študente, da bodo znali uporabljati moderna orodja in tehnike pri reševanju in predstavitvi problemov in konceptov.
  • Razviti občutek, da bodo znali v dani situaciji identificirati in uporabiti pravilna računalniška znanja in tehnike.
  • Razvijanje zmožnosti obvladovanja programskih jezikov, tehnik, razvojnih orodij in metodologij za razvoj sistemov.
  • Razviti sposobnost obvladovanja kompleksnih problemov.
  • Razvijanje zmožnosti razvoja kompleksnih IKT sistemov.
  • Razviti občutek za sodelovanje pri reševanju problemov.
  • Razviti pri njih pozitiven odnos do nadaljnjega pridobivanja IKT znanj pri reševanju različnih problemov.
  • Izobraziti in usposobiti študente, da bi pridobili zaupanje v uporabo pridobljenega strokovnega znanja.

Pogoji za vpis

Pogoji za vpis v študijskem letu 2024/2025

V 1. letnik  se lahko vpiše:

kdor je opravil splošno maturo;

kdor je opravil poklicno maturo v kateremkoli srednješolskem programu in izpit iz enega od predmetov splošne mature: matematika, računalništvo ali informatika; če je navedeni predmet že opravil pri poklicni maturi, pa izpit iz kateregakoli predmeta splošne mature; izbrani predmet ne sme biti predmet, ki ga je kandidat že opravil pri poklicni maturi;

kdor je pred 1. 6. 1995 uspešno zaključil katerikoli štiriletni srednješolski program.

V primeru OMEJITVE VPISA so kandidati za vpis v 1. letnik izbrani po naslednjih merilih:

a) kandidati s splošno maturo oz. z zaključnim izpitom bodo izbrani glede na:

  • splošni uspeh pri splošni maturi oz. zaključnem izpitu (50% točk),
  • splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole (30% točk),
  • uspeh pri matematiki v 3. in 4. letniku srednje šole (20% točk).

b) kandidati s poklicno maturo bodo izbrani glede na:

  • splošni uspeh pri poklicni maturi (30% točk),
  • uspeh pri maturitetnem predmetu (20% točk),
  • splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole (30% točk),
  • uspeh pri matematiki v 3. in 4. letniku srednje šole (20% točk).

Pogoji za vpis v študijskem letu 2025/2026

V 1. letnik  se lahko vpiše:

kdor je opravil splošno maturo;

kdor je opravil poklicno maturo v enem od štiriletnih srednješolskih programov, ki se:
– po klasifikaciji KLASIUS-P-16 uvršča v široko področje 06, ali
– po klasifikaciji FORD uvršča v področje 1 ali 2, ali
– po klasifikaciji ARRS uvršča v področje 1 ali 2, ali
– po klasifikaciji CERIF uvršča v področje P,
in je, poleg izpolnjenega pogoja iz ene od zgornjih alinej, opravil tudi izpit iz enega od predmetov splošne mature: matematika, računalništvo ali informatika; če je navedeni predmet že opravil pri poklicni maturi, pa izpit iz kateregakoli predmeta splošne mature; izbrani predmet ne sme biti predmet, ki ga je kandidat že opravil pri poklicni maturi;

kdor je pred 1. 6. 1995 uspešno zaključil katerikoli štiriletni srednješolski program.

POJASNILO:
Takšni pogoji za vpis so bili določeni glede na določbo 38. člena Zakona o visokem šolstvu, da mora biti program za pridobitev srednje strokovne izobrazbe z istega strokovnega področja kot univerzitetni študijski program, v katerega se vpisujete. V PREVAJALNIKU PROGRAMOV lahko enostavno preverite skladnost univerzitetnega študijskega programa UP z vašim srednješolskim strokovnim ali poklicno-tehniškim programom.

V primeru OMEJITVE VPISA so kandidati za vpis v 1. letnik izbrani po naslednjih merilih:

a) kandidati s splošno maturo oz. z zaključnim izpitom bodo izbrani glede na:

splošni uspeh pri splošni maturi oz. zaključnem izpitu (50% točk),

splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole (30% točk),

uspeh pri matematiki v 3. in 4. letniku srednje šole (20% točk).

b) kandidati s poklicno maturo bodo izbrani glede na:

splošni uspeh pri poklicni maturi (30% točk),

uspeh pri maturitetnem predmetu (20% točk),

splošni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole (30% točk),

uspeh pri matematiki v 3. in 4. letniku srednje šole (20% točk).

Nadaljevanje študija po merilih za prehode

Prehodi med študijskimi programi so možni na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu, Meril za prehode med študijskimi programi in v skladu z drugimi predpisi, ki urejajo predmetno področje.

Prehod med študijskimi programi je vpis v višji letnik študijskega programa, kadar gre za prenehanje izobraževanja na prvem študijskem programu in nadaljevanje študija na drugem študijskem programu iste stopnje. Pri prehodu se upošteva primerljivost študijskih programov in opravljene študijske obveznosti kandidata v prvem študijskem programu.

V višji letnik univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informatika se po merilih za prehode lahko vpiše kandidat, ki prehaja iz sorodnega študijskega programa 1. stopnje ali sorodnega nebolonjskega dodiplomskega študijskega programa (študijski programi, sprejeti pred 11. 6. 2004), če so izpolnjeni naslednji pogoji:

kandidat izpolnjuje pogoje za vpis v univerzitetni študijski program Računalništvo in informatika,

študijski program, iz katerega kandidat prehaja, ob zaključku študija zagotavlja pridobitev primerljivih kompetenc kot univerzitetni študijski program Računalništvo in informatika in

so izpolnjeni drugi kriteriji v skladu z Merili za prehode med študijskimi programi (primerljiv predmetnik študijskega programa, opravljene obveznosti kandidata).

Individualne vloge za vpis po merilih za prehode obravnava pristojna komisija UP FAMNIT, ki pri obravnavi poleg (sorodnega) področja upošteva tudi primerljivost študijskih programov v skladu z Merili za prehode med študijskimi programi.

Po merilih za prehode se lahko vpiše tudi kandidat, ki prehaja iz sorodnega študijskega programa v tujini in mu je bila, skladno z zakonom, v postopku priznavanja tujega izobraževanja priznana pravica do nadaljevanja študija v univerzitetnem študijskem programu Računalništvo in informatika.

V primeru omejitve vpisa so kandidati izbrani glede na povprečno oceno vseh opravljenih študijskih obveznosti v študijskem programu, iz katerega kandidat prehaja.

Napredovanje po programu in dokončanje študija

Študent lahko napreduje v višji letnik, če zbere vsaj 42 kreditnih točk (KT) tekočega letnika in opravi vse obveznosti predhodnega letnika. Študent se lahko izjemoma vpiše v višji letnik, tudi če ni opravil vseh obveznosti, določenih s študijskim programom za vpis v višji letnik, kadar ima za to opravičene razloge, kot npr.: materinstvo, daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah, aktivno sodelovanje v organih univerze. O vpisu odloča Komisija za študijske zadeve UP FAMNIT.

Študent, ki ni opravil vseh obveznosti, določenih s študijskim programom za vpis v višji letnik, lahko, ob upoštevanju Zakona o visokem šolstvu, v času študija enkrat ponavlja letnik.

Z napredovanjem in ponavljanjem študent ohranja status študenta in s tem pravice in ugodnosti, določene z zakonom. V skladu z zakonom lahko študent zaprosi za podaljšanje statusa študenta, vendar največ za eno leto.

Študentje se ob težavah pri izpolnjevanju študijskih obveznosti lahko obrnejo koordinatorja študijskega programa in na Referat za študente na UP FAMNIT.

Za dokončanje študija je potrebno zbrati najmanj 180 KT, kar vključuje vse študijske obveznosti v okviru posameznih predmetov študijskega programa (domače naloge, seminarje in izpite) ter pripravo in zagovor zaključne projektne naloge; le-to študent zagovarja v okviru seminarja.

Predmetnik

V nadaljevanju je predstavljena struktura študijskega programa po letnikih, predmetnik posameznih letnikov ter notranji izbirni predmeti študijskega programa.

Študijski program obsega 29 predmetov in zaključni seminar, v okviru katerega študent pripravi in zagovarja zaključno projektno nalogo. Predmeti se delijo na obvezne (20 predmetov), notranje izbirne (5 predmetov) in zunanje izbirne (4 predmetov). Vsi predmeti so ovrednoteni s 6 kreditnimi točkami po evropskem kreditnem sistemu ECTS (KT).

Kratki opisi predmetov so dostopni TUKAJ.